dimotiko-mellonκ. Δέγλερη σας ευχαριστώ για την παρουσία σας στην εφημερίδα μας. Θα ήθελα αρχικά να συστηθείτε στους αναγνώστες μας. Ποιος είναι ο Τάκης Δέγλερης;

Μάχιμος δικηγόρος με 23 χρόνια ενεργούς δικηγορίας, ορκίστηκα δικηγόρος το 1984. Πιστεύω ότι έχω κάνει μια διαδρομή που μπορώ να αρθρώνω στοιχειωδώς λόγο για τα θέματα του δικαίου και της δικαιοσύνης. Ήμουν τυχερός στο διάβα της δικηγορικής μου πορείας. Εργάστηκα στο υπουργείο Εμπορικής ναυτιλίας σαν νομικός σύμβουλος σε διακεκριμένους υπουργούς, έτυχε νεαρός να αναλάβω τη διοίκηση ενός ασφαλιστικού οργανισμού και να είμαι πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου ενός ταμείου.

Κατάφερα παράλληλα με τη δουλειά μου να έχω μια συγγραφική δραστηριότητα στα θέματα του δικαίου και πάντα θεωρούσα ότι πρέπει να καταθέτουμε και να δημοσιοποιούμε απόψεις για όλα τα κοινωνικά προβλήματα που αντιμετωπίζουμε, είτε είναι στα στενά επαγγελματικά όρια είτε στα καθημερινά κοινωνικά όρια, καθώς ζούμε, δουλεύουμε και υπηρετούμε τους πολίτες. Γι’ αυτούς εργαζόμεθα και με αυτούς είμαστε μέλη της ίδιας κοινωνίας.

Η παρουσία σας στο Δικηγορικό Σύλλογο Πειραιά τους τελευταίους μήνες έχει τη μορφή της διεκδίκησης καθώς έχετε θέσει υποψηφιότητα για την προεδρία του Δικηγορικού Συλλόγου.

Είναι η πρώτο φορά που το τολμάμε και δεν το τολμώ μόνο εγώ, αλλά μια σημαντική ομάδα ανθρώπων οι οποίοι απλά ενώσαμε τις ιδέες μας και τις σκέψεις μας, θεωρώντας ότι μια βαθύτατη κρίση που υπάρχει σε θέματα δικαιοσύνης οξύνθηκε και στην πόλη μας. Δεν πρέπει άλλωστε να ξεχνάμε το παραδικαστικό και πολλά άλλα που ακούστηκαν και δυσφήμησαν τον Πειραιά, τα οποία μας ανάγκασαν να σπάσουμε και να σηκώσουμε ένα πέπλο σιωπής που θεωρούμε ότι κάποιοι με μια σκόπιμη αδράνεια επιχείρησαν να διατηρήσουν.

Μιλήσατε για βαθιά κρίση για πέπλο σιωπής. Αυτή είναι αφορμή που σας «ανάγκασε» να θέσετε υποψηφιότητα;

Αυτή είναι η πραγματική αφορμή. Δεν διεκδικούμε κάτι για εμάς ακριβώς επειδή πιστεύω ότι είναι όλοι καταξιωμένοι επαγγελματίες. Δεν είναι επαγγελματίες συνδικαλιστές και ο καθένας έχει μια σημαντική πορεία και διαδρομή. Είπαμε λοιπόν, ότι υπάρχουν πολύ σημαντικά πράγματα που πρέπει όχι μόνο να ειπωθούν αλλά να κατεβάσουμε και σωστές ιδέες και προτάσεις, στοχεύοντας κυρίως στο ότι θέλουμε καλύτερη δικαιοσύνη στον τόπο μας.

Θεωρείτε ότι ο κλάδος της δικηγορίας περνάει κρίση;

Η δικηγορία περνάει μια κρίση σαν θεσμικός ρόλος στον τόπο μας και αυτό φαίνεται από τα καθημερινά προβλήματα που ζούμε, είτε αφορούν τις πρόσφατες αυτοκτονίες που δηλητηριάζουν την πολιτική ζωή, είτε αφορούν τις ανεξάρτητες αρχές που βάλλονται και δεν λειτουργούν, είτε αφορούν καθημερινά προβλήματα χουλιγκανισμού ή νεανικής παραβατικότητας που ζει κάθε κοινωνία. Σκεφθείτε ότι μέχρι πρότινος, ρασοφόροι ανεβοκατέβαιναν και επηρέαζαν ως έχει ευρύτατα δημοσιοποιηθεί στο Πρωτοδικείο, αλλά σκεφθείτε και τα προβλήματα στη Ναυτιλία! Έχουμε μια πόλη που φιλοδόξησε να γίνει πόλη- πρωτεύουσα στη Ναυτιλία και δεν κατάφερε να αναπτύξει ναυτιλιακή δικαιοσύνη. Το πρόβλημα διαχέεται σε όλους τους τομείς που εμπλέκεται η δικαιοσύνη. Έχουμε στην περιφέρεια του Πειραιά τις φυλακές για τις οποίες οι δικηγορικοί σύλλογοι όλης της Ελλάδας καταθέτουν απόψεις εκτός από το Δικηγορικό Σύλλογο Πειραιά!

Πιστεύεται ότι ο Δικηγορικός Σύλλογος Πειραιά πολέμησε για αυτό το ζήτημα;

Ο Δικηγορικός Σύλλογος Πειραιά δεν ασχολήθηκε με τίποτα, έκανε τα ελάχιστα και πιστεύω πια ότι σκόπιμα με την αδράνειά του, συγκάλυψε όλα τα προβλήματα.

Αντιλαμβάνεστε ότι είναι πολύ σοβαρό αυτό που μόλις αναφέρατε.

Το πιστεύω, διότι περιορίστηκαν σε μια γραφειοκρατία διεκπεραίωσης χαρτιών χωρίς να τολμήσουν να πουν τίποτα για ότι συμβαίνει στην καθημερινότητα.

Θα ήθελα να μιλήσετε για την ομάδα που πλαισιώνει τον συνδυασμό σας.

Πέρα από τα ονόματα που έχουν πλούσια επαγγελματική και κοινωνική δραστηριότητα, θέλω να τονίσω ότι κάναμε πρωτογενή δουλειά που δεν το έχουμε ξανασυναντήσει. Δεν έχουμε βάλει μέχρι στιγμής αφίσα αλλά κάναμε εκδηλώσεις. Δεν δημοσιοποίησαν την φωτογραφία τους σε αφίσα αλλά κατέθεσαν εισήγηση και επιστημονική άποψη. Ακολούθησαν μια εντελώς διαφορετική, πρωτογενή διαδρομή η οποία σιγά σιγά εξελίσσεται γιατί προγραμματίζουμε να εκδώσουμε δύο φύλλα εφημερίδας η οποία θα διανεμηθεί δωρεάν και σχεδιάζουμε ακόμα μια εκδήλωση με θέματα που αφορούν στη δικαιοσύνη και στο ασφαλιστικό, η οποία θα λάβει χώρα αρχές Φεβρουαρίου.

Έχω αντιληφθεί ότι το μοντέλο διοίκησης που επιθυμείτε δεν είναι αρχηγικό.

Σωστά. Επιδιώξαμε οι ίδιοι υποψήφιοι να είναι εισηγητές. Δεν έχουμε τόσο αρχηγικό μοντέλο. Εγώ ταυτόχρονα, επειδή πάντα υπάρχει διαφορετική κάλπη, οφείλω να το πω, ένιωσα την υποχρέωση να δημοσιοποιήσω απόψεις και για ευρύτερα θέματα. Δημοσιοποίησα σε οικονομικές εφημερίδες, στην Ισοτιμία ένα άρθρο για τις διαφορές ανάμεσα στο 3ο και 4ο ΚΠΣ και δημοσιοποίησα τις απόψεις μου για τη Ναυτιλία. Θεωρώ ότι το να κάνουμε κάθε δυο ή τρία χρόνια ένα Νομικό Συμπόσιο χωρίς οι πειραιώτες δικηγόροι να έχουν άποψη για τη Ναυτιλία και την πόλη τους είναι μάταιο. Φανταστείτε να συμβεί κάτι, να βουλιάξει π.χ. μια βάρκα στην Αίγινα! Ο τοπικός δικηγόρος δεν θα ξέρει να βοηθήσει το λιμεναρχείο ή το λιμενικό ταμείο. Το θεωρώ τεράστιο πρόβλημα στην πόλη μας. Γι’ αυτό στοχεύουμε στην διαρκή επανεκπαίδευση όχι μόνο των νέων, αλλά όλων των δικηγόρων.

Μπορείτε να αναφέρετε συνοπτικά τις προτάσεις σας για τη διοίκηση του Δικηγορικού Συλλόγου Πειραιά;

Θα με ενδιέφερε ένας Δικηγορικός Σύλλογος που θα στοχεύει σε εκπαίδευση και επανεκπαίδευση να καταθέτει προτάσεις από το ασφαλιστικό μέχρι τι γίνεται με τη γυναίκα που έχει νεογέννητο και δεν μπορεί να εργαστεί. Θα με ενδιέφερε να δεσμευτούμε με απόφαση για κατώτερα όρια αμοιβών των συνεργατών που δεν το έχει κάνει ο Πειραιάς και για κάθε καθημερινό πρόβλημα. Να εστιάσουμε στη συνεχή υποστήριξη στο ρόλο και στο έργο του δικηγόρου και ταυτόχρονα άποψη και συμμετοχή στους τομείς που επηρεάζουν την πόλη μας. Θα απαιτήσουμε ακόμα και συμμετοχή σε όλες τις μόνιμες επιτροπές του υπουργείου εμπορικής ναυτιλίας. Θα επιδιώξουμε δημιουργία ηλεκτρονικής υποστήριξης, μέχρι γραφείο, που θα στηρίζει τον κάθε ένα στη δουλειά του όπως κάνει η Αθήνα. Επιθυμούμε να γίνει ο Δικηγορικός Σύλλογος Πειραιά, χρήσιμος για τα μέλη, δημοκρατικός και εξωστρεφής.

Πόσο αισιόδοξος είστε για το αποτέλεσμα των εκλογών στον Δικηγορικό Σύλλογο Πειραιά;

Όλοι με χάιδεψαν και μου είπαν «ευχόμαστε να κάνεις μια καλή καταγραφή». Ελπίζω να κάνουμε την έκπληξη. Ακριβώς επειδή υπάρχει παρελθόν καλής επαγγελματικής καταγραφής καταλαβαίνουν ότι έρχομαι να προσφέρω και όχι να πάρω. Έχουμε δεσμευτεί για θητεία στους προέδρους και τα μέλη του Δ.Σ. Θεωρούμε ότι είναι πολύ ουσιαστικό. Μην ξεχνάτε ότι αν δείτε τις αφίσες που έχουν κρεμάσει όλοι οι υποψήφιοι οι οποίοι δεν κατέθεσαν προτάσεις, μιλάνε με τις φράσεις «Ξεκινάμε τώρα μαζί» και το λένε άνθρωποι που κατεβαίνουν για τέταρτη, πέμπτη φορά. Θα προτιμούσα μισή σελίδα απολογισμό.