Θέμα: Αυτοδιοικητικές εκλογές Νοεμβρίου 2010 - Δικαστικοί Αντιπρόσωποι Κε Πρόεδρε, κύριοι Συνάδελφοι μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου

Με την παρούσα μας επιθυμούμε να θέσουμε υπ όψιν σας κάποιες παρατηρήσεις μας σχετικά με τη διαδικασία των αυτοδιοικητικών εκλογών του Νοεμβρίου που θα γίνουν για πρώτη φορά με το νέο Νόμο 3852/2010 και τα προβλήματα που θα προκύψουν κατά την εφαρμογή του, προκειμένου να επισημανθούν στο αρμόδιο Υπουργείο, ώστε να προληφθούν εν τη γενέσει τους και να διορθωθούν ή να συμπληρωθούν ορισμένες διατάξεις του, για να διευκολυνθεί το έργο των δικαστικών αντιπροσώπων που κάθε άλλο παρά εύκολο θα είναι αυτή τη φορά.

1) Μία πρώτη παρατήρηση αφορά την μη πρόβλεψη από το Νόμο (άρθρο 17 παρ. 2-6) της περίπτωσης, όπου σε μία πρωτοδικειακή περιφέρεια δεν υπάρχει επαρκής αριθμότ; δικαστικών αντιπροσώπων, να μπορεί να ζητηθεί ενίσχυση από το πλησιέστερο Πρωτοδικείο (όπου περισσεύουν δικαστικοί αντιπρόσωποι), γεγονός που σίγουρα θα δημιουργήσει προβλήματα στην εκλογική διαδικασία, αφού είναι γνωστό σε όσους έχουν ασχοληθεί με τη διεξαγωγή των εκλογών ότι πολλά πρωτοδικεία της περιφέρειας ζητούν ενισχύσεις (π.χ. Νομός Κυκλάδων, Κρήτη, Αρκαδία, Μεσσηνία) και περαιτέρω θα αφήσει, εκτός διορισμού μεγάλο αριθμό συναδέλφων του Συλλόγου μας που θα μπορούσαν να καλύψουν τέτοια κενά, αφού τα Πρωτοδικεία των παραπάνω Νομών, όπου συνήθως δεν υπήρχε πληρότητα στην κάλυψη των εκλογικών τους τμημάτων με δικαστικούς αντιπροσώπους από τη δική τους περιφέρεια, απευθύνονταν στο δικό μας Σύλλογο για την κάλυψη των κενών τους, ως τον πλησιέστερο, όπου υπήρχε περίσσευμα. Στη δύσκολη οικονομική συγκυρία που περνάμε θεωρούμε πως είναι χρέος μας να διασφαλίσουμε την δυνατότητα συμμετοχής στις εκλογές ως δικαστικών αντιπροσώπων όσο περισσοτέρων συναδέλφων μας είναι δυνατόν, αφού βέβαια ο Σύλλογος με την σειρά του πράξει το αυτονόητο και κινητοποιηθεί, ώστε να υπάρξει μια ικανοποιητική και αξιοπρεπής αποζημίωση για την σημαντική εργασία που θα έχουμε να κάνουμε.

2) Μία δεύτερη παρατήρηση αφορά την πρόβλεψη του άνω Νόμου (άρθρο 9) για την ταυτόχρονη διεξαγωγή εκλογών για τον Α και Β βαθμό Τοπικής Αυτοδιοίκησης, καθώς; και για το Ευρωκοινοβούλιο (από την επόμενη φορά) από τον ίδιο αντιπρόσωπο της Δικαστικής Αρχής και με την ίδια Εφορευτική Επιτροπή. Όσο: έχουμε κάνει στο παρελθόν τέτοιου είδους εκλογές με δύο κάλπες γνωρίζουμε τις δυσκολίες της διαδικασίας αυτής και κυρίως την καθυστέρηση που δημιουργείται, κατά τη διάρκεια της ψηφοφορίας, τόσο λόγω της μη προσέλευσης των μελών των εφορευτικών επιτροπών, όσο και της δυσχέρειας μεγάλου αριθμού ψηφοφόρων κυρίως μεγάλης ηλικίας να κατανοήσουν Π.χ. τον αριθμό των σταυρών που πρέπει να βάλουν στο κάθε ψηφοδέλτιο. Θα πρέπει λοιπόν να εξασφαλιστεί η δυνατότητα πρόσληψης από τον δικαστικό αντιπρόσωπο τουλάχιστον δύο γραμματέων, λόγω του μεγάλου όγκου της γραφικής δουλειάς, καθώς και η παρουσία όσο περισσότερων μελών των Εφορευτικών Επιτροπών είναι δυνατόν, αλλιώς θα υπάρξει σωρεία καθυστερήσεων και λαθών, με αποτέλεσμα την υπέρμετρη καθυστέρηση της επικύρωσης των αποτελεσμάτων και ότι αυτό συνεπάγεται.

Πιθανόν φυσικά να υπάρχουν και άλλα προβλήματα στην εφαρμογή του Νόμου που ίσως τα εντοπίσουμε με μία προσεκτικότερη ανάγνωση.

Παρακαλούμε λοιπόν, όπως εγγράψετε το σχετικό θέμα στην ημερήσια διάταξη του Διοικητικού Συμβουλίου της 21/9/2010, ώστε να συζητηθεί και ληφθεί σχετική απόφαση, προκειμένου να γίνουν έγκαιρα οι απαραίτητες ενέργειες από μέρους του Συλλόγου μας.

Δείτε το κείμενο σε μορφή PDF