ΜΙΑ ΝΕΑ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΗ ΠΡΟΤΑΣΗ


poster-2011Αγαπητές/οί Συνάδελφοι

Ήδη έχουν συμπληρωθεί 3 χρόνια δημιουργικής πορείας μιας νέας συνδικαλιστικής δικηγορικής κίνησης-πρότασης στον Πειραιά, μιας δυναμικής συσπείρωσης συναδέλφων, η οποία στην διαδρομή της - 2008-2010 - ανέλαβε πρωτοβουλίες, ανέδειξε θέματα, παρουσίασε θέσεις, κατέθεσε απόψεις και καθημερινά συμβάλλει δυναμικά με ιδέες και προτάσεις. Μίλησε για τον «δικηγορικό συνδικαλισμό», για το «παραδικαστικό», για τα θέματα της κρίσης της δικαιοσύνης, διαμαρτυρήθηκε για τη «δίωξη Μπάγια», για το «Φ.Π.Α.», για το «ασφαλιστικό», ανέδειξε πρόσφατα (9.12.2010) το θέμα του ανύπαρκτου περιεχομένου της πρακτικής άσκησης των νέων συναδέλφων, ενώ στις 9.2.2011 ανέδειξε με πλήρη τεκμηρίωση το κρίσιμο θέμα της απονομής δικαιοσύνης, που τόσο επηρεάζει τη καθημερινή δικηγορική πρακτική, την ίδια τη καθημερινότητά μας.

Και όλα τα παραπάνω μέσα από μία νέα μεθοδολογία συλλογικής δράσης, με εναλλαγή στη θητεία του Συμβούλου, με ακόμα περισσότερους εισηγητές σε κάθε μας εκδήλωση, με επεξεργασμένες θέσεις σε κάθε πρωτοβουλία.

Η «ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗΣ-ΣΥΜΜΑΧΙΑ ΔΙΚΗΓΟΡΩΝ ΠΕΙΡΑΙΑ» έρχεται να καταδείξει την διάθεση προσφοράς των συναδέλφων για τα καθημερινά και ουσιαστικά προβλήματά μας, σπάζοντας το «πατερναλιστικό» μοντέλο συνδικαλισμού που για χρόνια είτε εφησύχαζε είτε και απέκρυπτε τα μεγάλα προβλήματα αλλά και την συνολική κρίση δικαίου και δικαιοσύνης στο τόπο μας, καλύπτοντάς τα με τη συνήθη χρήση αυτάρεσκων συνθημάτων ξεθωριασμένης αίγλης. «Συλλειτουργοί της δικαιοσύνης»! ανάμεσα σε «Γιοσάκηδες» και διώξεις δικαστών (βλ. περίπτωση Μπάγια-Σαλάτα), με ένα σύστημα απονομής δικαιοσύνης που όλο «βελτιώνεται», αλλά που η δήθεν «επιτάχυνση» των δικών σε τίποτα δεν ξεμπλοκάρει την παρατηρούμενη για δεκαετίες αρνησιδικία, όταν η ίδια η καθημερινότητα του δικηγόρου είναι κάτι παραπάνω από άθλια, όταν στρατιές νέων ανέργων πτυχιούχων Νομικής καταγράφονται απλά στα επαγγελματικά αζήτητα, σε μια εκτεθειμένη, αναξιόπιστη και διαλυμένη Δικαιοσύνη, όπου μοιραία υποβαθμίζεται και το δικηγορικό επαγγελματικό λειτούργημα - σε ένα κόσμο – περιβάλλον που μεταβάλλεται τόσο γρήγορα.

Εμείς στην «ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗΣ» σας ευχαριστούμε για την εμπιστοσύνη που μας δείχνετε συνεχώς με τη μεγάλη προσέλευση σε όλες μας τις εκδηλώσεις - πρωτοβουλίες και σας δηλώνουμε ότι θα συνεχίσουμε τη δημιουργική και συλλογική μας αυτή προσπάθεια, γιατί όπως ο Πάμπλο Νερούδα σε ένα ποίημά του έγραφε: «αποφεύγουμε τον θάνατο σε μικρές δόσεις, όταν θυμόμαστε πάντοτε ότι για να είσαι ζωντανός χρειάζεται μια προσπάθεια πολύ μεγαλύτερη από το απλό γεγονός της αναπνοής».

Ειδικά για τους νέους συναδέλφους μπορούμε να πούμε ότι για χρόνια οι συνδικαλιστικές ηγεσίες των δικηγορικών συλλόγων είχαν αναπτύξει μία τέχνη - μία πολιτική «που λες και εμποδίζει τους ανθρώπους να ανακατεύονται στις υποθέσεις που τους αφορούν». Και τούτο το λέω, γιατί η κοινωνία μας και ιδιαίτερα η νεολαία μας έχει αποδείξει ότι οι έλληνες πτυχιούχοι είναι ικανοί, αλλά και οι ίδιοι έχουν αποδείξει ότι διαθέτουν μία εξαιρετική ωριμότητα. Φρονώ λοιπόν ότι οι νέοι και οι ασκούμενοι δικηγόροι που έχουν φανερώσει αυτήν την σπάνια ωριμότητα, απαιτούν εκ μέρους μας μια αντάξια μεταχείριση. Και για μας είναι χρέος και υποχρέωση να αναδείξουμε το «κενό» που υπάρχει στη σύγχρονη επαγγελματική κατάρτιση των υποψηφίων δικηγόρων - δικαστών.

Εμείς στην «ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗΣ» αναδεικνύουμε τα θέματα της απονομής δικαιοσύνης που επηρεάζουν τη καθημερινή δικηγορική πρακτική και η Ομάδα του Συνδυασμού της «ΠΑΡΕΜΒΑΣΗΣ ΑΝΑΝΕΩΣΗΣ» της Συμμαχίας αυτής των Δικηγόρων Πειραιά είναι μία εξαιρετική συσπείρωση συναδέλφων που με επιστημονική γνώση, εμπειρία και διάθεση προσφοράς συμμετέχει δυναμικά στα κοινά του Συλλόγου μας.

Γιατί θέλουμε καλύτερη δικαιοσύνη στον τόπο μας.

Γιατί μαζί κερδίζουμε ένα Σύλλογο σύγχρονο, πρωτοπόρο επιστημονικά, εξωστρεφή και χρήσιμο για όλα τα μέλη του.

Γιατί μαζί αλλάζουμε κατεστημένες αντιλήψεις και πρακτικές.

Γιατί όλοι μαζί μπορούμε.