Ο συνδυασμός μας στα πλαίσια της δράσης του αποφάσισε να αναλάβει μία νέα πρωτοβουλία που αφορά στην επιλογή κάθε χρόνο και την ανάδειξη ενός επιστημονικού ή επαγγελματικού ή ακόμη και κοινωνικού θέματος που ενδιαφέρει το χώρο μας, με ταυτόχρονη βράβευση ενός/μιας συναδέλφου που διακρίνεται για τη σχετική με το θέμα αυτό δράση του.

 Η νέα αυτή πρωτοβουλία μας στοχεύει αφενός μεν στο να ανοίξει τη συζήτηση για τέτοιου είδους σημαντικά επιστημονικά ή επαγγελματικά ή ακόμη και κοινωνικά θέματα που ενδιαφέρουν το χώρο μας ή το χώρο της δικαιοσύνης γενικότερα και αφετέρου στο να επιβραβεύσει και να δημοσιοποιήσει την εξαιρετική προσπάθεια ή σημαντική προσφορά ή την επιστημονική ή κοινωνική δράση που ανέπτυξε ένας/μία συνάδελφος σχετική με το θέμα αυτό, τόσο για να τιμήσει τους ίδιους, όσο και για να τους ενθαρρύνει να συνεχίσουν τις προσπάθειας ή πρωτοβουλίες που έχουν αναλάβει, προκειμένου αυτοί να αποτελέσουν παραδείγματα για τους υπόλοιπους και ιδιαίτερα τους νεότερους.

Ανάμεσα στα θέματα που μας απασχόλησαν, για φέτος επιλέξαμε να αναδείξουμε το θέμα: της αξίας της ουσιαστικής συμβολής και προσφοράς ενός δικηγόρου προς το νέο υποψήφιο συνάδελφό του, στα πλαίσια της συνεργασίας τους, στη διάρκεια της πρακτικής του άσκησης. Πρόκειται, κατά την άποψή μας, για ένα Θέμα αρκετά επίκαιρο, αλλά και ταυτόχρονα διαχρονικό, που ανοίγει ίσως τη σχετική σημαντική συζήτηση για τη σημασία του ρόλου του δικηγόρου που με υπευθυνότητα εκπαιδεύει και δίνει τις κατευθύνσεις στο νέο υποψήφιο συνάδελφο στα πρώτα του βήματα τόσο όσον αφορά στην εκμάθηση των απαραίτητων πρακτικών μεθόδων και γνώσεων προς αντιμετώπιση θεμάτων της καθημερινής νομικής και δικαστηριακής πραγματικότητας, όσο και στην μετάδοση των ηθικών αξιών και των αρχών που πρέπει να διέπουν το λειτούργημά μας. Η συμμετοχή αυτή του δικηγόρου στην εκπαίδευση του νέου υποψήφιου συναδέλφου και στη μύησή του «στα της δικηγορίας», καθώς και «το δέσιμο» που δημιουργείται μεταξύ τους από τη σχέση αυτή, αποτελούν κομβικό σταθμό στην επαγγελματική/ επιστημονική ζωή κάθε δικηγόρου.

Εξετάζοντας τις πτυχές του θέματος αυτού, μετά από σχετική έρευνα, διαπιστώσαμε ότι σ' ένα από τα πιο παλιά δικηγορικά γραφεία του Πειραιά, στο γραφείο του εκλεκτού συναδέλφου μας κ. Φίλιππου Κοττέα, έχουν κάνει την άσκησή τους πλέον των εκατό (100) συναδέλφων που ανήκουν στο Σύλλογό μας!, επίτευγμα που είναι ξεχωριστό και πιστεύουμε ότι χρήζει απόδοσης τιμής, αφού το να δίνεις τα φώτα σου καινα μεταδίδεις τη γνώση σου και την εμπειρία σου σ' ένα τόσο μεγάλο αριθμό νέων επιστημόνων είναι έργο δύσκολο και απαιτεί ιδιαίτερη συναδελφικότητα, υπευθυνότητα, διάθεση προσφοράς και συνέπεια.

Ως πρώτη επιλογή μας λοιπόν για βράβευση τη φετινή χρονιά καταλήξαμε στον εκλεκτό συνάδελφο κ. Φίλιππο Κοττέα για την προσφορά του στο νομικό κόσμο της πόλης μας να εκπαιδεύσει στο γραφείο του ένα τόσο μεγάλο αριθμό νέων επιστημόνων, προτείνουμε δε την παραπάνω πρωτοβουλία μας για την επιλογή και ανάδειξη ενός επιστημονικού ή επαγγελματικού ή ακόμη και κοινωνικού θέματος που ενδιαφέρει το χώρο μας, με ταυτόχρονη βράβευση ενός/μιας συναδέλφου που διακρίνεται για τη σχετική με το θέμα αυτό δράση του, να την «αγκαλιάσει» υπό την αιγίδα του ο Σύλλογος συμμετέχοντας σ' αυτήν ενεργά από φέτος, με τον τρόπο που θα επιλέξει, αφού, η με αυτό τον τρόπο απόδοση τιμής προς τους συνάδέλφους μας, αποτελεί γι' αυτούς ελάχιστη ηθική ικανοποίηση, αλλά και στο Σύλλογό μας θα δώσει την ευκαιρία να αποδείξει ότι επιβραβεύει και αναδεικνύει το έργο συναδέλφων του Συλλόγου μας, που μέσα από την πορεία τους στη Δικηγορία έχουν κατορθώσει κάποιο ξεχωριστό επίτευγμα που αξίζει ιδιαίτερη; μνείας.

Ο συνδυασμός μας ΥΠΟΒΑΛΕΙ δια της παρούσας την πρότασή του αυτή, με την παράκληση να συζητηθεί στην επόμενη συνεδρίαση του Δ.Σ. του Συλλόγου μας και καλούμε όλα τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου να στηρίξουν ενωτικά αυτή την πρωτοβουλία μας με την ομόφωνη υιοθέτησή της.

Δείτε το κείμενο σε μορφή PDF